Lakkoväitteitä/kysymyksiä:
Miten oikeutatte työtaistelun, jolla vaikeutetaan viattomien ihmisten elämää?
Lakot aiheuttavat aina häiriötä yhteiskunnassa ja hankaloittavat ihmisten elämää. Siihen niiden vaikuttavuus perustuu. Jos työtaistelu ei tunnu missään, sitä ei kannata järjestää. Tarkoitus ei ole aiheuttaa sekasortoa. Turvallisuusuhkista pitää ilmoittaa esimiehille.
Työntekijöiden tavoitteena ei ole lakkoilu, vaan sopimuksen saaminen neuvotellen. Työntekijäpuoli haluaa neuvotella, pallo on nyt työnantajalla. Asia on ratkaistavissa neuvottelupöydässä.
Miten oikeutatte työtaistelun, jolla vaikeutetaan viattomien ihmisten elämää? (varhaiskasvatuksen työtaistelu)
Lakot aiheuttavat aina häiriötä yhteiskunnassa ja hankaloittavat ihmisten elämää. Siihen niiden vaikuttavuus perustuu. Eittämättä tarvetta esim. lastenhoidon järjestelyihin lakon myötä tulee.
Vanhempien on kuitenkin hyvä muistaa, että ammattiliitot valvovat myös varhaiskasvatuspalvelujen laadun tasoa: jotta henkilöstöä on riittävästi ja henkilöstö olisi pysyvää ja ammattitaitoista. Henkilöstön pysyvyyteen vaikuttaa vahvasti myös työn vaativuutta vastaava palkkaus, mistä tässä työtaistelussa on kyse.
Onko psykologin (tai sote-alan, varhaiskasvatuksen ammattilaiset jne.) etiikan mukaista olla mukana lakossa pyytämässä lisää rahaa?
Haemme lakolla työntekijöille parempia mahdollisuuksia auttaa ihmisiä. Julkisen palvelujen laatu kärsii, jos alalle ei saada hyviä ja koulutettuja työntekijöitä kehnojen työehtojen takia. Palvelut saatetaan tällöin joutua ostamaan kalliimmalla yksityiseltä sektorilta.
On myös hyvä tietää, että monia julkisen sektorin ammatteja koskevat erilaiset kelpoisuusehdot ja säädökset. Niiden vastineeksi pitää saada oikeudenmukaista palkkaa.
Miksi työntekijöiltä evätään mahdollisuus hankkia ylitöillä lisäansioita ja tilaisuus tarvittaessa vaihtaa työvuoroa, jos hänellä on siihen pakottava tarve? (Ylityö- ja vuoronvaihtokielto)
Työtaistelut aiheuttavat aina häiriötä yhteiskunnassa ja hankaloittavat ihmisten elämää. Siihen niiden vaikuttavuus perustuu. Jos työtaistelu ei tunnu missään, sitä ei kannata järjestää.
Ylityö- ja vuoronvaihtokielto tuo hyvin näkyviin sen, miten (sosiaali- ja terveysala, varhaiskasvatus) ala pyörii normaalioloissakin sujuvasti vain työntekijöiden joustojen varassa. Tilanne osoittaa sen, miten hauras korttitalo on, ja kuinka paljon julkisella sektorilla tehdään harmaata ylityötä.
Työtaistelu vaarantaa asiakasturvallisuuden/potilasturvallisuuden? Miksi tällainen riski halutaan ottaa?
Työntekijöiden tavoitteena ei ole lakkoilu, vaan sopimuksen saaminen neuvotellen. Jos neuvottelut eivät tuota tulosta, pitää kokeilla keinoja, jotka ovat laillisia. Lakkopäätöstä ei tehty kevein perustein, mutta tässä tilanteessa se nähtiin viimeisenä keinona. Työnantajalla on käsissään ratkaisun avaimet, voimme edelleen ratkaista asian neuvottelupöydässä.
Suojelu- ja hätätyö on rajattu työtaistelun ulkopuolelle.
Vastuu palveluiden toimimisesta on työnantajilla – ei työntekijöillä. Siksi on väärin syyllistää työntekijöitä potilas/asiakasturvallisuuden vaarantamisesta.
Sosiaali- ja terveyspalvelut pyörivät normaalioloissakin sujuvasti vain työntekijöiden joustojen varassa, sillä työnantaja ei ole nähnyt tarpeelliseksi mitoittaa henkilöstömäärää asiakas/potilasturvallisuuden ja lainsäädännön määrittelemälle tasolle. Työtaistelu on tuonut tämän haavoittuvuuden ja puutteet henkilöstömitoituksissa esiin.
Ei voida mennä lakkoon, jonot kasvavat. (Jäsenen kritiikki)
Työtaistelut aiheuttavat aina häiriötä yhteiskunnassa ja hankaloittavat ihmisten elämää. Siihen niiden vaikuttavuus perustuu. Jos työtaistelu ei tunnu missään, sitä ei kannata järjestää.
Tässä on kysymys sinun työstäsi. Oletko valmis siihen, että työehtosi heikkenevät?
Julkisella sektorilla ei ole työpaikat vaarassa, ne ovat suojatyöpaikkoja. Eikö se riitä? Teillä on pitkät lomat ja turvatut palvelussuhteet, olisitte tyytyväisiä.
Lomaedut ovat parantuneet myös muilla. Sen sijaan julkisella sektorilla erityisedut ovat rapautuneet vuosien saatossa. Enää aikoihin ei ole voinut sanoa, että julkisella sektorilla olisi esimerkiksi hyvät eläke-edut ja varma työpaikka eläkkeelle asti. Tulospaineet ovat lisääntyneet.
Esimerkiksi terveydenhoitajilla työaikavelvoite on pidentynyt. Toivon mukaan esim. joutuisa ruokailu onnistuu jatkossakin. Joissakin kunnissa pystytään pitämään, joissakin ei.
Julkinen sektori ei tuota mitään, menkää oikeisiin töihin. Teidän työnne on niin helppoa, ettei siitä tarvitse maksaa kunnon palkkaa. Yksityistetään kirjastot.
Jotkut työt on tehtävä, vaikka ne eivät näennäisesti tuota mitään. Monessa julkisen sektorin ammatissa on virkavastuu, esim. sote-alalla. Työ on vastuullista, eikä sitä lainsäädännön mukaan voi tehdä kuka tahansa. Monelle asiakkaalle/potilaalle voi tulla ikäviä seuraamuksia, jos työtä ei tehdä kunnolla.
Jos kirjastot ja museot menevät kiinni, niin kuukauteen tuskin tapahtuu mitään, mutta pidemmällä aikavälillä vaikutukset ovat suuret. Mitä elämänlaadulle ja kansakunnan hyvinvoinnille tapahtuu, jos kulttuuri ja sivistys kuolevat?
Suomen kirjastolaitos on ainutlaatuinen maailmassa. Kirjastoverkko on kattava harvaanasutussa maassa, palvelut ovat maksuttomia, henkilökunta koulutettua. Suomi on kirjaston käytön kärkimaa maailmassa, ja kirjasto on suomalaisten eniten käyttämä kulttuuripalvelu. Miksi tämä haluttaisiin muuttaa?
Neuvolatoiminta täyttää 100 vuotta 2022. Neuvolajärjestelmä on äänestetty parhaaksi suomalaiseksi innovaatioksi. Kouluruokailu on myös suomalainen keksintö. Suomalainen koulujärjestelmä on myös maailmankuulua.
Yksityisellä sektorilla on pidemmät työviikot.
Tähän meiltä tilastoja, vertailukuva.
Mistä rahat tulevat julkiselle sektorille? Ei ole varaa, verot ovat kireät jo entisestään.
ks. aiemmat. On valinta, haluammeko olla sivistysvaltio ja pohjoismainen hyvinvointivaltio. Pohjoismaisella hyvinvointivaltiolla on laaja tuki Suomessa. Se tarkoittaa väistämättä sitä, että verot eivät voi olla matalat. Veroja käytetään Pohjoismaissa koulutukseen ja sosiaaliturvaan, mistä talous hyötyy. Tuloerot ja köyhyys ovat myös Pohjoismaissa pienempiä kuin muissa maissa. Kansalaiset luottavat toisiinsa ja yhteiskunnan instituutioihin. Pohjoismaat pärjäävät parhaiten onnellisuutta mittaavissa tutkimuksissa.
Ylipäätään ennaltaehkäisevä työ tulee aina halvemmaksi kuin korjaava työ. Varhainen puuttuminen, etsivä nuorisotyö, vanhustyö, lastensuojelu, suuhygienistit, saavutettavat terveyspalvelut ja liikuntapalvelut jne. Pohjoismainen hyvinvointivaltio on halpa ja inhimillinen järjestelmä.
Jos halutaan panostaa tulevaisuuteen, niin sillä on hintansa.
Psykologeilla on yhtä hyvät liksat kuin lääkärillä. Mitä valitatte, hoitajat ne ovat palkkakuopassa.
Hoitajien lisäksi moni muu ammattiryhmä on palkkakuopassa. Koronan jälkihoito tulee työllistämään monia työntekijäryhmiä esim. sote-alalla. Koronan mielenterveysvaikutukset osuvat moneen akavalaiseen ammattiin. Ongelmat tulevat kalliiksi, jos niitä ei hoideta. Laskun maksavat kaikki veronmaksajat. Kirjastolla, kulttuuri- ja liikuntapalveluilla on yhteisöllistä merkitystä.
Sote-alalla tehdään kutsumustyötä. Mitä olet valinnut naisvaltaisen pienipalkkaisen alan. Työssäsi on muita hyviä puolia.
Julkisen sektorin palkkaus ei ole kilpailukykyinen yksityiseen sektoriin nähden. Yksityisellä sektorilla on enemmän palkkaliukumia, joista ei päästä osalliseksi julkisella sektorilla.
Palkka on yksi tärkeä vetovoimatekijä, harva tekee työtä kutsumuksesta. Esimerkiksi sote-alan työssä ollaan vastuussa ihmishengistä. Se ei kuitenkaan näy palkassa.
Yksityistä ja julkista sektoria ei pidä asettaa vastakkain. Yksityisen sektorinkin etu on se, että maassa on hyvät julkiset palvelut ja kelpoisuuden täyttävät ihmiset töissä. Julkisilla palveluilla tuotetaan hyvinvointia ja turvataan maan tulevaisuus.
Mikä ero on lakolla ja työnsululla (työsulku)?
Miten lakkorajat määritellään?
Onko lakko laillinen?
Mitä tarkoitetaan suojelutyöllä?
Miten suojelutyö määritellään?
Voiko esihenkilö osallistua lakkoon, vaikka hän olisi työnantajan edustaja?
Mitä jos työnantaja kysyy, että aionko osallistua lakkoon?
Pitääkö minunkin mennä lakkoon, vaikka en haluaisi? Mitä hyötyä minulle on työtaistelusta?
Mikä on luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun asema lakon aikana?
Mikä on järjestäytymättömien ja muiden liittojen jäsenten asema lakossa?
Saako työnantaja painostaa lakkolaisia?
Kuinka lakko vaikuttaa määräaikaiseen palvelussuhteeseen?
Mikä on lakkoavustus ja miten sitä maksetaan?
Miten käy työntekijän/viranhaltijan vapaiden lakon aikana?
Miten varaudun lakkoon, miten toimin lakon aikana ja lakon päätyttyä?
Koskeeko ylityö ja vuoronvaihtokielto sekä työ että virkasuhteisia?
Virka vai työsuhde?
Ylityö ja vuoronvaihtokiellon aikana työnteko
Mitä ylityökielto tarkoittaa?
Mitä vuoronvaihtokielto tarkoittaa?
Tehdäänkö ylityökiellon aikana ne ylityöt, joista on jo sovittu työnantajan kanssa?
Koskeeko ylityökielto paikalliseen sopimukseen perustuvaa nk. jononpurkutyötä?
Olen työsopimuksella sopinut varallaolosta. Voinko kieltäytyä?
Onko mahdollista tehdä lisätöitä ylityö ja vuoronvaihtokiellon aikana?
Koskeeko ylityökielto liukuvaa työaikaa?
Voiko työnantaja yksipuolisesti muuttaa työvuoroluetteloa?
Milloin ylityö ja vuoronvaihtokielto voivat alkaa?
Miten ja kenelle ylityö ja vuoronvaihtokiellon alkamisesta ilmoitetaan?
Milloin ylityö ja vuoronvaihtokielto päättyy?
Miten ylityö ja vuoronvaihtokiellon päättymisestä ilmoitetaan?
Henkeä ja terveyttä uhkaavat tilanteet?
Koskeeko ylityö ja vuoronvaihtokielto suojelutyötä?
Koskeeko ylityö ja vuoronvaihtokielto hätätyötä?
Yleistä turvallisuutta ja omaisuutta uhkaavat tilanteet?
Koskeeko ylityö ja vuoronvaihtokielto kuntien omistamissa osakeyhtiöissä työskenteleviä?
Koskeeko ylityö ja vuoronvaihtokielto pääluottamusmiehiä ja luottamusmiehiä?
Muuta asiaa liittyvää: