Valikko

Lasten ja nuorten kesäajan toimintojen järjestämisessä tarvitaan tiivistä paikallista yhteistyötä

8.5.2020

Lasten ja nuorten kesätoiminnalla voidaan vaikuttaa monin tavoin lasten ja perheiden hyvinvointiin sekä turvata suomalaisen yhteiskunnan käynnistymistä, jälleenrakentamista ja elinvoimaisuutta. Suomen Kuntaliitto, Kirkkohallitus, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, 4H-liitto, Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry, Leirikesä ry ja Folkhälsans förbund kannustavat kuntia sekä niiden alueilla toimivia seurakuntia ja järjestöjen paikallisyhdistyksiä tiivistämään yhteistyötään. Näin paikallinen kesäajan toiminta saadaan turvattua ja lapsille, nuorille ja perheille suunnatut palvelut järjestymään turvallisesti poikkeusoloista huolimatta.

Yhteistyöllä mahdollistetaan mielekkäät ja tarpeelliset paikalliset palvelut

”Paikallisilla toimijoilla on voimakas halu työskennellä lasten ja heidän perheidensä tukemiseksi aina, mutta nyt poikkeusoloissa tämä korostuu entisestään”, Tarja Satuli-Kukkonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta toteaa.

Yhteiskunnan avautumista ja palautumista voidaan sujuvoittaa käynnistämällä hyvinvointia edistäviä palveluja kesällä niin, että tartuntariskiä samalla minimoidaan.

”Paikallisilla toimijoilla on paljon erilaista osaamista palveluiden toteuttamiseksi. Toimivilla verkostoilla, resurssien yhdistämisellä ja käytännön yhteistyöllä voidaan saada paljon aikaan”, rohkaisee Marjaana Liukko 4H-liitosta.

”Huomattavaa on, että järjestöissä eri alan ammattilaisten rinnalla toimii paikallisesti myös mittava vapaaehtoisten resurssi”, jatkaa Kaisa Leikola Suomen Partiolaisista.

Tarvitaan joustavaa ajattelua ja paikallisiin tarpeisiin vastaavaa kesätoimintaa

Tuleva kesä poikkeaa monin tavoin totutusta. Kesän ohjattu toiminta on perinteisesti keskittynyt juhannusta edeltävään aikaan sekä elokuun alkupäiviin. Tyypillisiä kesätoimintoja, kuten leirejä, uimakouluja ja harrastusryhmiä on nyt kuitenkin monin paikoin siirretty myöhempään ajankohtaan tai kokonaan peruttu.

4. toukokuuta hallituksen antamat päätökset julkisten tilojen avaamisesta sekä kokoontumisrajoituksen nostamisesta 50 henkilöön kuitenkin mahdollistavat kesätoiminnan järjestämistä. Mielekkään toiminnan järjestäminen on tärkeää, koska sillä voidaan vahvistaa lasten ja perheiden hyvinvointia. Pitkällä tähtäimellä se myös ehkäisee syrjäytymistä, perheiden taloudellista ahdinkoa sekä korjaavien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tarvetta.

”Lasten oikeudet eivät vietä kesälomaa, ja kesätoiminta on lasten oikeuksien arkista toteutumista parhaimmillaan”, Jarmo Kokkonen Kirkkohallituksesta toteaa.

”Poikkeustilanteessa perutun toiminnan palauttaminen ei välttämättä ole ratkaisu, vaan kesätoimintaa on hyvä suunnitella ja muotoilla paikallisten tarpeiden mukaan osin uudelleen”, toteaa Terhi Päivärinta Kuntaliitosta.

Hänen mukaansa palveluita voi olla tärkeää järjestää koko kesän ajan, ja myös totutusta poikkeaville ikäryhmille. Toimintoja järjestettäessä on luonnollisesti huolehdittava myös epidemian leviämisen ehkäisystä.

”Soveltuvia paikallisia toiminnan tapoja voivat olla esimerkiksi pienryhmätoiminta, kokonaan ulkona kokoontuvat päiväleirit ja muut ryhmät tai perheiden avuksi tarjottavat ulkoilu- ja leikkipalvelut. Paikallisilla toimijoilla on paras tieto ja osaaminen toteuttaa lasten, nuorten ja perheiden tarpeista nousevaa toimintaa”, sanoo Viveca Hagmark Folkhälsan förbundetista.

Laajasti käyttöön otetut digitaaliset palvelut ovat hyvä ja tarvittava lisä, mutta niiden avulla ei voida ratkaista lasten mielekkään tekemisen tai kesäaikaisen hoidon ja hoivan tarvetta kokonaan. ”Kasvokkaisille, turvallisesti järjestetyille palveluille on tarvetta ehkä enemmän kuin koskaan”, toteaa Anna-Kaisa Pohjola Leirikesä ry:stä.

Lisätietoja:
Jarmo Kokkonen, johtaja, Kirkon kasvatus ja perheasiat, Kirkkohallitus, p. 050 594 1316, jarmo.kokkonen(a)evl.fi 
Mari Sjöström, erityisasiantuntija, Kuntaliitto, p. 050 575 8622, mari.sjostrom(a)kuntaliitto.fi
Viveca Hagmark, Förbundsdirektör/toiminnanjohtaja, Folkhälsans förbund rf, p. 050 380 6716, Viveca.hagmark(a)folkhalsan.fi
Anna-Kaisa Pohjola, toiminnanjohtaja, Leirikesä ry, p. 040 450 8730, anna-kaisa.pohjola(a)leiri.fi
Kaisa Leikola, toiminnanjohtaja, Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry, kaisa.leikola(a)partio.fi, p. 040 508 4784
Marjaana Liukko, järjestöjohtaja, p. 044 783 0301, 4H-liitto, marjaana.liukko(a)4h.fi,
Tarja Satuli-Kukkonen, perhekeskustoiminnan päällikkö, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 040 524 0888, tarja.satuli-kukkonen(a)mll.fi 

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on lähes neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon viestintä välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi