Valikko

Älypuhelimet hyötykäyttöön riparilla

15.5.2014

Tulevan kesän rippikoulut voivat ottaa ohjelmaansa myös älypuhelimilla ja tableteilla pelaamisen. Itä-Suomen yliopiston Seurakunnalliset mobiiliteknologiat -projekti on julkaissut kaksi rippikoulujen oppisisältöjen opettamiseen soveltuvaa mobiilipeliä. ”Ulkoläksyt sekaisin” -peli opettaa käyttäjälleen uskontunnustuksen, Isä meidän -rukouksen ja Herran siunauksen. Peli sopii osaksi rippikoulujen opetusta ja sitä voi käyttää myös muussa kristillisten kirkkojen, seurakuntien ja yhdistysten toiminnassa.

”RISTI 2048” on uusi versio suositusta 2048-pelistä, jossa pelaaja yhdistelee ruudukossa sijaitsevia numeroita tavoitteenaan saavuttaa luku 2048. Nyt julkaistu versio käyttää numeroiden sijaan kristillisiä symboleja, ja pelin edetessä pelaajalle myös paljastetaan saavutettujen symboleiden merkitykset. Tällä tavoin peli toimii hyvin opetustarkoituksessa esimerkiksi rippikouluissa.

Molemmat pelit voi ladata ilmaiseksi yleisimmille älypuhelimille ja tablet-tietokoneille mobiililaitteiden omista sovelluskaupoista.

Mobiilisovellukset luontevaksi osaksi opetusta

Mobiilisovelluksia ja -pelejä käytetään nykyisin laajasti opetuksen ja oppimisen tukena, mutta rippikoulujen tai yleisemmin seurakuntien käyttöön tarkoitettuja suomenkielisiä pelejä ei ole ollut tätä ennen juurikaan saatavilla.

”Rippikouluissa on tähän asti suhtauduttu kännyköiden ja tablettien käyttöön varauksella, sillä niiden on ajateltu häiritsevän riparin sujuvaa etenemistä. Älypuhelimet löytyvät kuitenkin nykyään lähes jokaisen nuoren taskusta, ja hankkeessa kehitetyt pelit toimivat yhtenä mahdollisuutena ottaa huomioon nuorten maailmaa uudella tavalla”, toteaa hankkeessa rippikoulusovellusten kanssa työskentelevä nuorempi tutkija, pastori Eveliina Ojala.

Kirkkohallituksen rippikoulutyöstä vastaava asiantuntija Jarmo Kokkonen toivottaa pelit tervetulleiksi rippikouluihin.

”Pelien kautta nuorilla on mahdollisuus oppia heille luontevilla tavoilla. Tekniikka ei ole itseisarvo, mutta nuorten enemmistölle tällainen tekniikka on tuttua ja älypuhelinten käyttö luontevaa. Pelit tuovat ulkoläksyjen opetteluun visuaalisuutta ja konkreettisuutta”, Kokkonen sanoo.

Pelien lisäksi hanke kehittää parhaillaan riparipassisovellusta, joka palvelee erityisesti rippikoulun leirijakson ulkopuolista aikaa. Vanhoja paperisia riparipasseja ei tarvitse kantaa enää mukana kun samat tiedot siirtyvät sovellukseen. Sovelluksessa tärkeässä roolissa ovat vuorovaikutusmahdollisuudet ripariryhmän kesken sekä suoritusmerkintöjen kirjaaminen suoraan sähköiseen passiin.

Seurakunnalliset mobiiliteknologiat -hankkeessa ideoidaan ja toteutetaan seurakuntien ja seurakuntalaisten käyttöön tarkoitettuja mobiilisovelluksia. Sovelluksia kehitetään kirkkokuntien rajat ylittäen sekä läheisessä yhteistyössä käyttäjien kanssa. Hankkeen toteuttavat monitieteisenä yhteistyönä Itä-Suomen yliopiston Tietojenkäsittelytieteen laitos sekä Teologian osasto. Hankkeen päärahoittajina toimivat Euroopan sosiaalirahasto sekä Suomen evankelis-luterilainen kirkko.