Valikko

Kristinuskon perusteet vaikka larppaamalla

24.6.2014

Tänä kesänä järjestetään useita erilaisia rippikouluja. Niihin kuuluvat esimerkiksi Tampereen larppiripari ja rokkipapin opastuksella käytävä kirkkovaellus-rippikoulu. Lisäksi Pieksämäellä järjestetään englanninkielinen rippikoulu ja Lapin Hetta—Pallas-reitillä on mahdollisuus ottaa osaa 53 kilometrin pituiseen vaellusrippikouluun. Tampereella tarjotaan myös mahdollisuus matkustaa kansainväliseen rippikouluun Saksaan tai Iso-Britanniaan.

Roolipelaamalla perehdytään kristinuskon eri vaiheisiin

Tampereella järjestettävä roolipelirippikoulu pidettiin kesäkuun alussa ja se oli tarkoitettu nuorille, jotka pitävät näyttelemisestä. Leirillä eläydyttiin roolipelien avulla 2000 vuoden takaisiin kristinuskon tapahtumiin.

– Tänä kesänä Tampereella on noin kymmenen erikoisrippikoulua, muun muassa vaellusrippikoulu ja pari ulkomaille suuntautuvaa rippikoulua. Olemme saaneet hyvää palautetta leiriläisiltä ja vanhemmilta larppiriparista. Tavoitteenamme on pitää larppausrippikoulu seuraavanakin kesänä, rippikoulupastori Jari Pulkkinen sanoo.

Larppiriparin idea sai alkunsa, kun pohdittiin eri tapoja rippikoulun pitämiseen. Pulkkisella on kokemusta kristinuskon kertomuksiin pohjautuvien live-roolipelien suunnittelusta. Leirillä nuoret pääsivät eläytymään esimerkiksi Tuhlaajapojan tapahtumiin. Larpin jälkeen roolipelin tarinaa ja sanomaa mietittiin yhdessä. Niin rippikoululaisilla kuin isosillakaan ei tarvinnut olla aikaisempaa live-roolipelikokemusta, ainoastaan tarvittiin halu kokeilla uutta ja heittäytyä mukaan.

– Eläytymällä tapahtumiin asiat jäävät hyvin mieleen. Osalla leiriläisistä oli larppausharrastajia, mutta osalle live-roolipelit olivat uusi juttu. Ennen rippikoulua minua jännitti hieman, sillä tällaista ei ole aikaisemmin tehty, mutta rippikoulu meni todella hyvin, Pulkkinen kertoo.

Rippikoulussa tutustutaan luontoon ja kansainvälistytään

Kirkkovaellus-rippikoulussa tutustutaan Tampereen kirkkoihin ja kappeleihin. Tutustumiskierroksia lukuun ottamatta rippikoulu on kuin mikä tahansa kaupunkirippikoulu. Luonnossa viihtyvälle sopii Lapin vaellusrippikoulu, jossa yövytään varaustuvissa ja teltoissa matkan varrella. Leirillä pääsee myös uimaan tunturijärvessä. Luonto onkin ollut tärkeässä roolissa kesän rippileireillä.

– Vihreät rippikoulut ovat olleet suosittuja tänä kesänä. Esimerkiksi Malmilla on taideleiri, jossa on musiikkia, taidetta ja ympäristöön liittyvää toimintaa. On hyvä, että nuoret saavat ilmaista itseään. Musiikki, taide ja luonto muodostavat hyvän yhdistelmän, Jarmo Kokkonen Kirkon kasvatus- ja perheasioista sanoo.

Pieksämäellä järjestettävään englanninkieliseen rippikouluun tulee ulkosuomalaisia ja Suomessa asuvia nuoria. Leirin kielinä ovat sekä suomi että englanti. Saksassa tutustutaan lähemmin uskonpuhdistaja Martti Lutheriin Wittenbergissä, Eislebenissä ja Berliinissä. Iso-Britannian Yorkshiren rippileirillä suomalaiset saavat seurakseen manchesterilaisia nuoria.