Valikko

Seurakuntavaaleissa puoluelistat näkyvät aiempaa avoimemmin

16.9.2014

Syksyn seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyi maanantaina 15.9.2014. Poliittiset tunnukset näkyvät ehdokaslistoilla aiempaa enemmän. Perussuomalaiset ovat uutena perustaneet huomattavan määrän ehdokaslistoja suurissa kaupungeissa. Jo edellisissä vaaleissa mukana ollut Tulkaa kaikki -liike on perustanut uusia listoja eri puolelle Suomea.

Vahvistamattomia ehdokastietoja suurimmista seurakunnista

Ehdokkaiden kokonaismäärä nousi etenkin Espoossa ja Helsingissä. Vantaalla ehdokasmäärät pysyivät samoina neljän vuoden takaisiin vaaleihin verrattuna.

Uusien ehdokkaiden määrä nousi erityisesti Espoossa, Vantaalla ja Tampereella. Näissä kaupungeissa uusia kaikista ehdokkaista on noin 80 prosenttia. Myös esimerkiksi Porissa nykyisistä luottamushenkilöistä merkittävä määrä jättäytyi pois tämän vuoden vaaleista.

Alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden määrässä 10 prosenttiin päästiin muun muassa Jyväskylässä, Lappeenrannassa, Rovaniemellä, Tampereella ja Turussa. Kuopiossa nuorten ehdokkaiden määrä romahti viime vaaleihin verrattuna.

Monilla paikkakunnilla on tapahtunut kuluvan vaalikauden aikana seurakuntaliitos, joka hankaloittaa ehdokastietojen vertailua vuoden 2010 vaaleihin. Liitokset ovat myös vähentäneet valittavien luottamushenkilöiden paikkamäärää.

Ensimmäistä kertaa seurakuntaavaaleissa on kysytty ehdokaslistojen taustoja, kuten puolue- tai herätysliiketaustaa. Ehdokaslistojen ja ehdokkaiden kaikki tiedot näkyvät 13.10. avattavassa vaalikoneessa.

Äänioikeutettuja on kaikkiaan yli 3,3 miljoonaa

Seurakuntavaalien teemana on Usko hyvän tekemiseen. Vaalien ennakkoäänestys on 27.-31.10., ja varsinainen vaalipäivä on isänpäivänä 9.11.2014. Äänestysoikeus on 16 vuotta täyttäneillä evankelis-luterilaisen kirkon jäsenillä.

Valittavien luottamushenkilöiden vaalikausi on 2015-2018. Vaaleissa valitaan jäsenet paikallisseurakuntien kirkkovaltuustoon (itsenäiset seurakunnat) sekä seurakuntaneuvostoon ja yhteiseen kirkkovaltuustoon (seurakuntayhtymään kuuluvat seurakunnat).

Valitut luottamushenkilöt päättävät seurakunnan toiminnan ja talouden päälinjoista, kirkollisverosta, rakennushankkeista ja virkojen perustamisesta. He valitsevat myös kirkolliskokouksen maallikkoedustajat.

Kirkon tiedotuskeskus tiedottaa valtakunnallisista ehdokasmääristä maanantaina 22.9. Seurakunnilla on aikaa siirtää ehdokastiedot valtakunnalliseen tietojärjestelmään perjantaihin 19.9. kello 16 mennessä. Seurakuntakohtaisia ehdokasmääriä voi tiedustella suoraan seurakunnista ja seurakuntien verkkosivuilta.