Valikko

EDUNVALVONTA /

Ongelmia palvelussuhteessa

Ongelmia palvelussuhteessa

Työpaikalla aina sattuu ja tapahtuu. Rapatessa roiskuu, sanotaan. Siellä missä ihmiset kohtaavat toisiaan ja tekevät töitä yhdessä, silloin voi syntyä erimielisyyttä ja kitkaa työnteossa. Työntekijällä ja työnantajalla voi olla erilainen näkemys ja tulkinta ongelman laadusta ja syntymistavasta. Ristiriitatilanteet on pyrittävä aina ensisijassa selvittämään työnjohdollisin toimenpitein. Työtä häiritsevät tilanteet tulee hoitaa välittömästi työpaikalla kyseisen työntekijän ja esimiehen välillä. Tarpeen mukaan asiaa käsitellään myös työyhteisössä. Työtovereiden väliset asiat tulee pyrkiä ratkaisemaan asianosaisten kesken.

Näissä tilanteissa ei tarvitse jäädä yksin. Sinulla on liiton jäsenenä aina mahdollisuus saada tukea, neuvoa ja opastusta, miten ongelmiin voidaan löytää ratkaisu.

Apu on lähellä – ota yhteyttä luottamusmieheen

Kun palvelussuhteeseen tulee ongelmia, niistä tulee neuvotella. Jos työntekijän palkasta tai virkasuhteen liittyvien lakien ja sopimusten soveltamisesta syntyy erimielisyyttä, on niistä neuvoteltava paikallisesti. Voit aina soittaa liiton toimistoon ja kysyä sopimuksen sisällöstä. Hyvää neuvotteluun valmistautumista on selvittää, mitä sopimus sisältää.

Neuvottelutoiminta työpaikalla

Työntekijä neuvottelee esimiehen kanssa. Työntekijällä on mahdollisuus käyttää luottamusmiestä avustajana neuvottelussa, jos tuntuu siltä, että tarvitsee tukea neuvottelutilanteeseen.

Jos esimiehen ja alaisen välinen neuvottelu ei tuota toivottua lopputulosta ja asia jää erimieliseksi, asia siirtyy luottamusmiehen ja työantajan edustajan paikallisneuvotteluksi.

Jos paikallisneuvottelu ei tuota ratkaisua ongelmaan, asia siirtyy keskusneuvotteluksi. Keskusneuvottelussa osapuolia ovat pääsopijajärjestön neuvottelija ja työnantajan pääsopijan kanssa,  jotka tekevät asiassa ratkaisun. Kirkon sektorilla se on Kirkon työmarkkanalaitos. Kuntasektorilla vastavaasti Kunnan työmarkkinalaitos.

Lainopillinen neuvonta ja tuki

Kaikki työelämän ongelmat eivät ole työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaan liittyviä. Erimielisyys voi johtua virkavalintaan, esimiehen toimintaan tai seurakunnan hallinnon päätökseen. Erimielisyys näissä tapauksissa ratkaistaan oikeuslaitosten kautta.

Liiton jäsenenä saat lakimiehen apua ja neuvontaa oikaisuvaatimusten ja valituksen tekemiseen. Palvelussuhde neuvontaa antaa liiton työntekijät.

Työnantajan vastuu on työnjohdolliset toimenpiteet

Työyhteisön ongelmatilanteisiin löytyy useimmiten ratkaisu lähestymällä asiaa työkäyttäytymisen kannalta mm. tarkastelemalla työtä eli perustehtävää, johtamista, osaamista, työn organisointia, työmäärää, työjärjestelyjä tai työtehtävien hoitoa. Vain harvoin on kyse yksityiskäyttäytymisestä eli työpaikan ihmissuhteista ja yksittäisen työntekijän henkilökohtaisista ominaisuuksista tai elämäntilanteesta johtuvista työntekoa haittaavista seikoista.

Yhteistoiminta- ja neuvottelutoimintavelvoite

Toimiva edustuksellinen ja välitön työpaikkatason yhteistoiminta ( Kirkon yhteistoiminta sopimus ja laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa 449/2007 voimaan 1.9.2007) lisäävät mahdollisuuksia ja ennaltaehkäisevät osaltaan konfliktitilanteita. Ongelmia voidaan ehkäistä ja niiden saaminen pois päiväjärjestyksestä helpottuu, jos työpaikalla on mahdollisuus säännöllisesti keskustella sekä antaa ja saada palautetta työhön liittyvistä asioista. Lisäksi voidaan etukäteen sopia menettelytavoista ja pelisäännöistä ristiriitatilanteiden ratkaisemiseksi.