Valikko

Pasi Bom on valittu KNT ry:n ensimmäisen Saaga-palkinnon saajaksi

17.10.2023 klo 18:00

Pasi Bom Kuva: Miika Manninen

Saaga-palkinnon tehtävänä on tuoda esiin kirkon kasvatuksen ammattilaisia, heidän työtään ja heidän saavutuksiaan. Palkinto on tarkoitus jakaa jatkossa vuosittain.

Jyväskylän seurakunnan nuorisotyönohjaaja Pasi Bom, 51, on valittu Kasvatuksen ja nuorisotyön asiantuntijat KNT ry:n ensimmäisen Saaga-palkinnon saajaksi.

-Pasin työssä tiivistyy sanonta: "jotta kukaan ei jää yksin". Pasin työ on todella laaja-alaista, ja hänen tekemisessään näkyy intohimo omaa työtä kohtaan, perustelee palkintotyöryhmän puheenjohtaja Anna Kärri.

Palkinnon perusteluiden mukaan Bom on tehnyt monipuolisen ja merkityksellisen uran Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kasvatustyössä kaikkiaan neljässä eri seurakunnassa. Uransa aikana hän on jatkuvasti kehittänyt omaa osaamistaan ja ottanut ennakkoluulottomasti vastaan uusia haasteita työssään.

Bom on erinomaisten tiimityötaitojensa ja omaa työtä kohtaan tuntemansa rakkauden avulla kehittänyt sekä seurakunnan partiotoimintaa että muuta kasvatustyötä. Työskennellessään Säynätsalon seurakunnassa hän muun muassa elvytti pitkään laskusuhdanteessa olleen nuorisotyön uuteeen kukoistukseen.

Bom on kehittänyt osaamistaan myös seurakunnan musiikki- ja AV-toiminnassa. Hän on tuttu näky Jyväskylän seurakunnan tapahtumissa miksaajana, ja koronapandemian aikana hän myös perehtyi ja kouluttautui tuottamaan live-striimejä sekä videotallenteita.

Yli 20 viime vuoden ajan hänen työnsä painopisteenä on ollut vastata Jyväskylän seurakunnan kesäkodin Lehtisaaren toiminnasta. Saaren toimintaan osallistuu vuosittain lähes 6000 vierailijaa, jotka ovat eri-ikäisiä ihmisiä, perheitä ja ryhmiä. Sen lisäksi hän osallistuu rippikoulutyöhön.

Bom arvostaa saamaansa palkintoa, joka on tunnustus pitkäjänteisestä työstä.

-Rakastan työtäni, koska koen tyydytystä siitä, että saan palvella niin seurakuntalaisia kuin työtovereitani. Olen huono sanomaan työkaverille ”ei”, jos minulta pyydetään apua, ja jos minulla vain on taito ja välineet auttaa, Bom kertoo.

Pasi Bom on kotoisin Imatralta, ja hän valmistui kirkon nuorisotyönohjaajaksi vuonna 1996 Kauniaisten Raamattuopistolta.

KNT ry:n jäsenet saivat suositella ehdokkaita palkinnon saajaksi. Saaga-palkinnon saajaksi oli ehdolla kaikkiaan kuusi henkilöä.

 

Mikä on Saaga-palkinto?

-Saaga-palkinto on tunnustus, joka jaetaan vuodesta 2023 alkaen vuosittain Kasvatuksen ja nuorisotyön asiantuntijat KNT ry:n jäsenelle.

-Palkinto voidaan jakaa yksittäiselle työntekijälle, työparille tai tiimille.

-Palkinnon kriteereiden mukaan palkinnon saaja on kehittänyt itseään ammatillisesti ja on ammatistaan sekä työstään ylpeä.

-Saaja on kehittänyt ja toteuttanut jonkin uuden ja toimivan tapahtuman, työmuodon tai työtavan mallin.

-Saaja on osoittanut työssään ratkaisukeskeistä työotetta ajankohtaisten kristillisen kasvatustyön kysymysten parissa paikallisesti tai valtakunnallisesti.

-Saaja on osoittanut valmiutta verkostoitua, kehittää työyhteisöä ja toiminut rohkeana suunnannäyttäjänä.

-KNT ry:n jäsenyyden lisäksi ehdokkaan täytyy täyttää vähintään kaksi edellämainituista kriteereistä.

-Ensimmäisen Saaga-palkinnon saajaksi oli kuusi ehdokasta. KNT:n jäsenet saivat ehdottaa henkilöitä palkinnon saajiksi.

-Palkinnon nimi Saaga tulee siitä, että tarinoilla on tärkeä merkitys kirkon kasvatustyössä. Palkinnon nimi mahdollistaa myös sen, että sen voivat kokea omakseen kirkon kasvatustyön eri työaloilla työskentelevät ammattilaiset.

Ensimmäinen Saaga-palkinto jaettiin KNT:n vuosijuhlassa 17.10.2023 Hotel Arthurissa Helsingissä. Vuosijuhla sijoittuu ajallisesti kirkon nuorisotyön päivään. Kirkon nuorisotyönpäivänä tuodaan esiin kirkon tekemää nuorisotyötä ja sen takana olevia ammattilaisia. Kirkon nuorisotyönohjaajia on Suomen ev.Lut kirkon palveluksessa noin 1000 ja vapaaehtoisia vastuunkantajia kymmeniätuhansia.

Saaga-palkinnon jakamisen lisäksi vuosijuhlassa muistettiin KNT:n 50- ja 60-vuotta täyttäviä jäseniä ansiomerkein sekä juhlistettiin KNT:n 75-vuotista toimintaa kristillisen kasvatuksen ammattiliittona.

Lue lisää

kuva ja teksti: Miika Manninen