Valikko

Akava: Koulutetut tarvitsevat jatkossakin oman keskusjärjestön

25.11.2014

Koulutetut palkansaajat tarvitsevat jatkossakin keskusjärjestön, joka huolehtii heidän edunvalvonnastaan, Akava linjaa. Julkisuudessa on viime aikoina useaan otteeseen esitetty, että työntekijäpuolelle tarvitaan vain yksi keskusjärjestö. Perusteluksi on esitetty, että se olisi riittävän suuri vastavoima Elinkeinoelämän keskusliitolle.

– Erityyppisissä ratkaisuissa on jo nähty, että kaikille palkansaajaryhmille on vaikea löytää yhteisiä tavoitteita. Jos keskusjärjestöjä olisi vain yksi, uhkaisi koulutettujen ääni hukkua kokonaan. Viime aikoina on tullut erittäin selväksi, että Akava on ainoa keskusjärjestö, joka ajaa koulutettujen etua, toteaa puheenjohtaja Sture Fjäder.

 

Akavan jäsenliittojen hyväksymä strategia lähtee siitä, että Suomessa tarvitaan jatkossakin oma keskusjärjestö korkeakoulutetuille sekä palkansaajille, jotka toimivat asiantuntija-, esimies- ja johtotehtävissä.

 

– Korkeasti koulutettujen työelämä ei ole vielä valmis, ja sen kohentamiseen tarvitaan Akavaa. Järjestörakennemallimme muuttuu ja sen onkin muututtava tulevaisuudessa, koska korkeaa asiantuntijuutta vaativat ammatit sekä ovat lisääntyneet ja koulutettujen ammattilaisten identiteetit vahvistuneet, Fjäder sanoo.

 

Hän pitääkin todennäköisenä, että Suomessa on lähivuosina vain kaksi keskusjärjestöä.

 

– Koulutuspolitiikka ja työelämä vievät palkansaajien edunvalvontaa siihen suuntaan, että meillä on jatkossa toisen asteen tutkinnon suorittaneiden ja korkeasti koulutettujen järjestöt. Koulutettuja edustava Akava aikoo säilyä itsenäisenä, kasvaa ja reivata työelämän lainsäädäntöä 2020-luvulle, Fjäder sanoo.

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Sture Fjäder, puh. 0400 609 717