2.3.2015
Akavan jäsenjärjestöjen kokonaisjäsenmäärä jatkoi kasvuaan vuonna 2014. Akavan liitoissa on nyt 590 000 jäsentä. Kasvua kertyi edellisvuodesta yhteensä 3865 jäsentä. Akavan liittojen jäsenmäärän kasvua selittävät paljolti korkeakoulutettujen määrän kasvu ja työelämän muutokset, mutta myös liittojen aktiivinen opiskelijatoiminta. – Olen erityisen iloinen siitä, että opiskelijajäsenten määrä kasvoi lähes kahdellatuhannella 111 000:een. Jopa neljännes Akavan jäsenistä on alle 30-vuotiaita tai opiskelijoita. Olemmekin keski-iältämme kaikkein nuorin palkansaajakeskusjärjestöistä. Tämä näkyy toiminnassamme ja tavoitteissamme, joista monet ovat lähtöisin Akavan opiskelijoista, puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo.
Akava on ainoa kasvava palkansaajakeskusjärjestö. Sen tavoitteena on olla Suomen kaikkien korkeakoulutettujen asiantuntijoiden, esimiesten ja johtajien työelämän edunvalvontaan keskittynyt ja sitä vahvistava etujärjestö.
– Yhä useampi palkansaaja työskentelee erilaisissa asiantuntijatehtävissä. Me Akavassa tunnemme nimenomaan asiantuntijoiden, esimiesten ja johtajien työelämän erityispiirteet, tarpeet ja haasteet. Koska meillä on noin 30 000 yrittäjäjäsentä, osaamme huomioida yrittäjienkin työmarkkinoilla kohtaamia haasteita, kertoo järjestöjohtaja Risto Kauppinen.
Akavan liitoissa on vahva tutkinto- tai ammattikuntaidentiteetti, joten jäsenet kokevat liitossaan yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Jäsenyyteen vaikuttavat luonnollisesti työsuhde- ja työttömyysturva, ja viime vuosien lomautukset ja irtisanomiset ovatkin saaneet ihmisiä hakemaan ammattiliitosta turvaa ja mahdollista lakiapua.
Akavan liitoissa korostuvat yhteiskunnallinen vaikuttaminen, urapalvelut ja verkostoituminen.
– Yhteiskunnallinen vaikuttaminen erityisesti koulutus- ja työllisyyspolitiikkaan on Akavassa vähintään yhtä tärkeällä sijalla kuin niin sanottu perinteinen työmarkkinatoiminta. Ilman korkeaa osaamista ja pitkäjänteistä panostusta koulutukseen ja tutkimukseen meillä ei ole tulevaisuudessa työpaikkojakaan. Tätä asiaa me edistämme tätä nykyä jo unissammekin, Fjäder sanoo.
Akavan jäsenjärjestöjen kokonaismäärät osoitteessa www.akava.fi/jasenmaarat [http://www.akava.fi/jasenmaarat] |