Valikko

JUKO tiedottaa: Suomi tarvitsee laajan sopimuksen

20.8.2015

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn mielestä yhteiskuntasopimusneuvottelujen kariutuminen on tuntuva menetys pitkällä aikavälillä myös palkansaajille. – Odotimme neuvotteluilta paljon enemmän, sillä työntekijöiden osaaminen ja työelämän rakenteet vaativat pikaista kehittämistä, puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Hän esittääkin nyt harkittavaksi työllisyys- ja kasvusopimukselle yhtä jatkovuotta.

– Siten etenisimme hallituksen tavoittelemassa suunnassa ja saisimme lisää aikaa valmistella ja toimeenpanna yhdessä Suomen kilpailukykyä edistäviä laajoja toimia. Nyt tarvitsemme nimenomaan kattavaa yhteistä näkemystä siitä, miten Suomi pääsee tästä eteenpäin ja millaisin askelmerkein etenemme. Tärkeintä on saada lisää uskoa ja investointeja – siis työpaikkoja.

JUKO toivoi Sipilän hallitukselta vastaantuloa, joka ottaisi huomioon neuvottelutoiminnan realiteetit ja hyvät toimintatavat sekä työelämän huimat muutokset.

– Suomalaiset palkansaajat ovat tinkineet jo vuosia palkankorotuksistaan ja kantaneet siten vastuutaan maan taloudesta, Luukkainen toteaa.

Nyt tarvitaan hänen mukaansa perusteellinen, myös yhteiskunnan rakenteita uudistava kokonaispaketti. Pääministeri Juha Sipiläkin on myöntänyt, että nyt neuvoteltu yhteiskuntasopimus on oikeastaan työmarkkinaratkaisu.

– Työmarkkinasopimuskin edellyttää, että pöydällä ovat samaan aikaan kaikki keskeiset elementit, myös esimerkiksi paikallinen sopiminen, työttömyys- ja muutosturva sekä määräaikaisuudet. Niitä on käsitelty liian erillisinä asioina. Siinä käy helposti niin, että toinen käsi ei tiedä, mitä toinen tekee.

 

– Julkisen sektorin tasapainottamisessa ei voida enää lisätä työntekijöiden taakkaa. Julkisen sektorin palkat ovat selkeästi alhaisempia kuin yksityisen sektorin palkkataso, Luukkainen muistuttaa.

Hän on huolissaan erityisesti suurista koulutuksen ja tutkimuksen leikkauksista.
 

– Tuottavuusloikka kytkeytyy vahvasti koulutukseen ja osaamiseen, mutta niitä leikataan kovalla kädellä. Välttämättömien kansallisten rakenneuudistusten, soten ja kuntauudistuksen, lisäksi edessä on suuria koulutusuudistuksia. Niitä ovat digiloikka ja varhaiskasvatuslain uudistus sekä lukion ja ammatillisen koulutuksen muutokset. Työmarkkinaratkaisun lisäksi onkin neuvoteltava laajemmasta kokonaisuudesta, jotta nämä kaikki saadaan sovitetuksi yhteen, Luukkainen vaatii.
 

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on osaltaan valmis jatkamaan neuvotteluja.