Valikko

JUKOn lakot Jyväskylässä, Rovaniemellä, Turussa ja Oulussa alkavat keskiviikkona

5.4.2022 klo 12:05

Akavalaisia kunta-alan palkansaajia edustavan neuvottelujärjestön JUKOn kahden vuorokauden mittaiset lakot Jyväskylässä, Rovaniemellä, Turussa ja Oulussa alkavat keskiviikkona. Palkkapäivä mielenosoitus 5.4. klo 17-19 Senaatintorilla.

Turussa ja Oulussa lakossa ovat samaan aikaan myös JHL:n ja Jytyn edustamat kuntatyöntekijät.

Lakot alkavat keskiviikkona 6. huhtikuuta kello 00.01 ja päättyvät torstaina 7. huhtikuuta kello 23.59. Ne koskevat kaikkia JUKOn jäsenliittojen jäseniin sovellettavia kunta-alan sopimusaloja:

Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), Kunnallinen lääkärien virkaehtosopimus (LS), Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS) sekä Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus (SOTE-sopimus).

Lakkojen ulkopuolelle on rajattu tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

 

Koko Suomea koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto kuntasektorilla alkoi maanantaina 4. huhtikuuta ja päättyy sunnuntaina 10. huhtikuuta.

Mielenilmauksia eri puolilla Suomea – päätapahtuma Senaatintorilla tiistaina

JUKOn, JHL:n ja Jytyn jäsenet osoittavat mieltään tällä viikolla useilla paikkakunnilla. Kunta-alan päämielenilmaus järjestetään Helsingissä Senaatintorilla tiistaina 5. huhtikuuta kello 17–19.

  • Haluamme herättää työnantajat ja kehysriihessä parhaillaan istuvat poliitikot siihen, että kunta-alan asiantuntijat ansaitsevat tärkeästä työstään oikeudenmukaisen korvauksen. Tätä väkemme on odottanut vuosia. Enää emme odota, JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen painottaa.

Jyväskylässä mielenilmaus kaupungintaloa vastapäätä 6. huhtikuuta kello 12–14. Rovaniemellä Lordin aukiolla 6. huhtikuuta kello 12–14.

Oulussa mieltä ilmaistaan Rotuaarilla 6. huhtikuuta kello 12–14 ja Turussa Tuomiokirkkotorilla 7. huhtikuuta kello 12–14.

Uhkana laajat lakot – jopa 81 000 kuntapalkansaajaa

 

Jos kunta-alan 425 000 palkansaajan uudesta virka- ja työehtosopimuksesta ei synny sopua ensi maanantaihin 11. huhtikuuta mennessä, lakkovuorossa ovat Kuopio ja Tampere 12.–13. huhtikuuta.

Jos sopimusta ei synny 18. huhtikuuta mennessä, seuraavat lakkopaikkakunnat ovat Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen 19.–25. huhtikuuta.

Kaikkiaan JUKOn, JHL:n ja Jytyn ilmoittamat lakonuhat koskevat jopa 81 000:ta kuntapalkansaajaa.

Kuntasektorilla sopimuksista neuvottelevat palkansaajien pääsopijajärjestöt JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty) ja Sote ry (Super, Tehy, SPAL) yhdessä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa.

”Odotamme sovittelun jatkumista”

  • Odotamme sovittelun jatkumista. Tavoitteemme on vähintään 2 prosentin yleiskorotus tälle vuodelle ja monivuotinen palkkaohjelma korjaamaan kunta-alan palkkojen jälkeenjääneisyyttä verrattuna yksityiseen sektoriin, Olli Luukkainen sanoo.

Valtakunnansovittelijan viime viikolla antamassa sovintoesityksessä palkankorotukset olivat heikompia kuin valtion ja kirkon sektoreilla tänä keväänä tehdyissä sopimuksissa. Tarjolla oli prosentin yleiskorotus, mikä on vain puolet esimerkiksi valtion yleiskorotuksesta.

Neuvottelujärjestönä JUKO haluaa myös turvata kunta- ja hyvinvointialueiden sopimisen tulevaisuuden.

  • Kaikille yhteisistä työehdoista on neuvoteltava jatkossakin yhdessä ja samalla kertaa. Turhaa byrokratiaa ja päällekkäisyyttä on vältettävä, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren huomauttaa.
  • Osa lakoista on edelleen mahdollista välttää, jos sovittelu lähtee jälleen liikkeelle ja seuraava sovintoesitys kelpaa kiistan kaikille osapuolille.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT keskeytti kunta-alan sopimusneuvottelut maanantaina 28. helmikuuta. Sovitteluun neuvottelut siirtyivät 7. maaliskuuta.

Kaikki palkansaajien pääsopijajärjestöt hylkäsivät valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen täysin riittämättömänä 30. maaliskuuta. Tämän jälkeen sovittelija keskeytti sovittelun.