
NIMI JA KOTIPAIKKA
1 §
Yhdistyksen nimi on Kasvatuksen ja nuorisotyön asiantuntijat KNT ry ja siitä käytetään näissä säännöissä nimitystä liitto. Liiton kotipaikka on Helsinki ja toiminta-alueena koko maa. Liiton kieli on suomi.
TARKOITUS JA TOIMINTA
2 §
Liiton tarkoituksena on toimia kristillisen kasvatustyön ammatillisena järjestönä, joka hoitaa ja valvoo jäsentensä ammatillisia etuja palvelussuhteissa, palkkauksessa ja koulutuksessa. Liitto vaikuttaa kristillisen kasvatuksen aseman vahvistamiseen, edistää jäsentensä yhteiskunnallista asemaa ja oikeuksia sekä jäsenten keskinäistä yhteistoimintaa ja yhteenkuuluvuutta.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi liitto
3 §
Liitto voi olla jäsenenä ja toimia yhteistyössä sen tarkoituksia edistävissä kansallisissa ja kansainvälisissä elimissä, yhdistyksissä, järjestöissä ja liitoissa.
4 §
Liitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton.
JÄSENET
5 § Jäsenlajit
Liiton varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä kasvatus-, opetus- tai sosiaalityössä toimiva tai siihen valmistunut henkilö, jolla on vähintään ammattikorkeakoulu- tai vastaava kristillisen kasvatuksen tehtäviin kelpoistava tutkinto.
Opiskelijajäseneksi voidaan hyväksyä kasvatus-, opetus- tai sosiaalityöhön kelpoistavaan tutkintoon päätoimisesti opiskeleva henkilö.
Rinnakkaisjäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka täyttää edellä mainitut jäsenkriteerit ja jonka taloudellisesta edunvalvonnasta vastaa toinen ammattijärjestö, jonka kanssa on sopimus rinnakkaisjäsenyydestä.
Eläkeläisjäseneksi voi siirtyä liiton varsinainen jäsen, joka on jäänyt eläkkeelle.
Liitolla voi olla kannatusjäseniä, jotka voivat olla yksityisiä henkilöitä tai yhteisöjä.
Kannatus-, eläkeläis-, rinnakkaisjäsentä ei voi valita liiton hallintoelimiin.
Liitto voi kutsua kunniajäseneksi tai kunniapuheenjohtajaksi liiton tarkoitusperien edistämisessä erityisesti ansioituneita henkilöitä.
6 § Liittyminen ja eroaminen
Liiton hallitus hyväksyy jäsenet. Hallitus voi delegoida jäseneksi hyväksymisen toiminnanjohtajalle, jos jäsenyyden edellytykset täyttyvät.
Jäsen, joka haluaa erota liitosta, on velvollinen ilmoittamaan siitä kirjallisesti hallitukselle, sen puheenjohtajalle tai liiton kokouksen pöytäkirjaan. Eroaminen tulee voimaan heti, mutta jäsen on velvollinen maksamaan jäsenmaksun sen kalenterikuukauden loppuun, jolloin eroamisilmoitus on annettu. Hallitus voi delegoida eroilmoitusten vastaanottamisen toiminnanjohtajalle.
Hallitus voi erottaa jäsenen, joka on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta 6 kk ajan tai on menettelyllään liitossa tai sen ulkopuolella aiheuttanut liitolle vahinkoa.
Hallitus voi hyväksyä toimiston henkilöstön valmisteleman sovintoesityksen erääntyneiden jäsenmaksujen määrästä ja suorittamisen tavasta.
Erotetulla on oikeus saattaa asia käsiteltäväksi seuraavaan valtuuston kokoukseen jättämällä valituskirjelmä hallitukselle 60 päivän kuluessa päätöksen saamisesta.
Jäsenmaksun laiminlyönnin takia erotettu jäsen voi hakea jäsenyyttä uudelleen maksettuaan suorittamatta jääneet jäsenmaksut.
TALOUS
7 §
Liitto rahoittaa toimintaansa jäsenmaksutuloilla. Tämän lisäksi liitto voi järjestää arpajaisia, rahankeräyksiä ja juhlatilaisuuksia kantaa pääsy- ja osanottomaksuja vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja omistaa ja hallita toimintaansa varten tarpeellisia kiinteistöjä ja osakkeita sekä harjoittaa kustannustoimintaa ja sijoitustoimintaa.
8 § Jäsenmaksu
Jäsen on velvollinen suorittamaan liitolle valtuuston määräämän jäsenmaksun. Eläkeläis-, rinnakkais- ja kannatusjäsenen jäsenmaksu on valtuuston määrittelemä euromääräinen vuosijäsenmaksu.
Hallitus voi anomuksesta joko kokonaan tai osittain vapauttaa maksuvelvollisuudesta jäsenen, joka virkavapauden, sairauden, opiskelun tai muun syyn takia ei saa täyttä palkkaa suorittaa asevelvollisuutta tai siviilipalvelusta edellä mainituista syistä jäsenmaksusta vapautettu henkilö voi halutessaan ylläpitää työttömyyskassan jäsenyyttä huolehtimalla työttömyyskassamaksusta itse.
Kunniapuheenjohtaja, kunniajäsenet ja opiskelijajäsenet ovat vapautettuja jäsenmaksusta.
LIITON HALLINTO
9 § Liiton toimielimet
Liiton varsinaiset jäsenet valitsevat valtuuston. Valtuusto valitsee hallituksen. Liiton opiskelijajäsenet voivat muodostaa opiskelijatyöryhmän.
Opiskelijatyöryhmän tehtävänä on opiskelijajäsenhankinta, yhteenkuuluvuuden vahvistaminen, opiskelijaedunvalvonta ja vaikuttaminen kristillisen kasvatuksen koulutuspolitiikkaan.
Opiskelijatyöryhmä voi nimetä yhden opiskelijajäsenen liiton hallituksen kokouksiin ja kaksi opiskelijajäsentä valtuuston kokouksiin puhe- ja läsnäolo-oikeutettuna.
10 § Valtuusto
Liiton ylintä päätösvaltaa käyttää valtuusto. Liiton asioita hoitaa valtuuston valitsema hallitus, joka tarpeen mukaan asettaa ja lopettaa johtoryhmän, valiokuntia, toimikuntia ja työryhmiä.
Valtuuston kokoonpano on 18 jäsentä 18 varajäsentä ja opiskelijajäsenet.
Valtuuston toimikausi on neljä (4) vuotta ja kestää valtuuston vaalin vahvistamisesta seuraavan vaalin vahvistamiseen.
Valtuusto on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään puolet valtuuston jäsenistä on läsnä. Valtuuston kokouksessa asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä ottaen huomioon lain ja näiden sääntöjen määräykset. Äänten mennessä tasan vaali suljettu lippuäänestys ratkaistaan arvalla. Muissa äänestettävissä asioissa tulee päätökseksi se mielipide, jota puheenjohtaja ilmoittaa kannattavansa.
Valtuusto kokoontuu hallituksen kutsusta vuosittain kevätkokoukseen toukokuun loppuun mennessä ja syyskokoukseen marraskuun loppuun mennessä sekä tarpeen mukaan ylimääräiseen kokoukseen. Ylimääräinen kokous on kutsuttava koolle, mikäli hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai vähintään 6 valtuuston äänioikeutetuista jäsenistä tai vähintään 1/10 valtuuston jäsenistä kirjallisesti ilmoittamansa asian käsittelyä varten sitä vaatii.
Hallituksen on lähettävä kokouskutsu varsinaiseen kokoukseen valtuuston jäsenille postitse, tietoliikenneyhteyden tai muu teknisen apuvälineen avulla viimeistään neljätoista (14) päivää ja ylimääräiseen kokoukseen viimeistään kolme (3) päivää ennen kokousta. Kutsussa on mainittava, mikäli etäosallistuminen on mahdollista hallituksen määräämällä tavalla. Ennakko-osallistuminen ei ole mahdollista.
Aloiteoikeus on valtuuston jäsenillä, hallituksella ja kaikilla varsinaisilla jäsenillä. Aloitteet on lähetettävä kirjallisesti hallitukselle viimeistään kaksi kuukautta ennen valtuuston kokousta.
Liiton kunniajäsenillä, hallituksen jäsenillä, tilintarkistajalla, toiminnantarkastajalla ja liiton toimihenkilöillä on läsnäolo- ja puheoikeus valtuuston kokouksessa. Valtuusto voi myöntää läsnäolo- ja puheoikeuden myös muille henkilöille.
11 § Valtuuston valinta
Äänioikeutettuja ja vaalikelpoisia ovat kaikki varsinaiset jäsenet, joiden osalta erääntyneet jäsenmaksut on maksettu vaalivuotta edeltävän vuoden loppuun asti. Varsinaiset jäsenet voivat asettaa ehdokkaita vaaleihin valtuuston vahvistamalla äänestys- ja vaalijärjestyksen mukaisesti.
Valtuuston jäsenet valitaan joka neljäs vuosi vaalilla varsinaisten jäsenten keskuudesta. Vaali toteutetaan postitse tai tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla toimitettavalla äänestyksellä. Vaaleissa noudatetaan yhdistyslain 29§:n 3 momentin 2 kohdassa mainittua henkilökohtaisen suhteellisen listavaalin mukaista vaalitapaa. Valtuustoon valitaan jokaisen hiippakunnan alueelta vähintään yksi (1) jäsen.
Varajäsenet määräytyvät valitsematta jääneistä ehdokkaista vertauslukujen ja äänestys- ja vaalijärjestyksessä määritellyllä tavalla.
Valtuuston varsinaisen jäsenen tultua valituksi hallitukseen tai paikan muutoin vapauduttua kesken toimikauden, tulee jäseneksi hänen tilalleen vaalikauden jäljellä olevaksi kaudeksi ensimmäinen varajäsen äänestys- ja vaalijärjestyksessä määrätyllä tavalla.
12§ Valtuuston tehtävät
Valtuusto valitsee keskuudestaan valtuuston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Valtuuston puheenjohtajien toimikausi on neljä vuotta.
Valtuuston kevätkokouksessa
Valtuuston syyskokouksessa
Lisäksi valtuusto
13 § Hallitus
Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja ja kuusi (6) varsinaista jäsentä sekä kullekin jäsenelle henkilökohtainen varajäsen puheenjohtajaa lukuun ottamatta. Valtuusto valitsee hallituksen puheenjohtajan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Muut hallituksen varsinaiset ja varajäsenet valitaan kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Kausi alkaa seuraavan toimintakauden alusta. Jäsenistä on vuosittain erovuorossa kaksi (2), varsinaista jäsentä sekä heidän henkilökohtaiset varajäsenensä. Yksi henkilö voi toimia hallituksen jäsenenä enintään kolme (3) peräkkäistä kautta ja puheenjohtaja enintään kolme (3) peräkkäistä kautta. Opiskelijatyöryhmän ja valtuuston puheenjohtajilla on hallituksen kokouksessa puhe- ja läsnäolo-oikeus.
14 § Hallituksen tehtävät
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan.
Hallitus käyttää liiton toimeenpanovaltaa ja huolehtii liiton toiminnasta. Sen lisäksi, mitä yhdistyslaissa ja muualla näissä säännöissä on sanottu, hallituksen tehtävänä on
15 §
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta. Hallitus on päätösvaltainen, kun läsnä on puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi vähintään kolme (3) jäsentä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan, ratkaisee asiapäätöksissä puheenjohtajan ääni ja henkilövaaleissa arpa. Liiton toiminnanjohtajalla on hallituksen kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus. Hallituksen kokouksesta on ilmoitettava vähintään 7 päivää ennen kokousta. Kokouskutsuun liitetään lista käsiteltävistä asioista.
Hallituksen jäsen voi osallistua kokoukseen tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla.
NIMENKIRJOITTAJAT
16 §
Liiton nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja tai valtuuston puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja tai hallituksen erikseen määräämä henkilö aina kaksi yhdessä.
Hallitus voi oikeuttaa toiminnanjohtajan yksin kirjoittamaan liiton nimen.
TOIMINTA- JA TILIKAUSI
17§
Liiton toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi. Tilit on yhdessä hallituksen laatiman toimintakertomuksen kanssa jätettävä tilin- ja toiminnantarkastajan tarkistettavaksi maaliskuun loppuun mennessä. Tili- ja toiminnantarkastuslausunto on toimitettava hallitukselle 3 viikkoa ennen valtuuston kevätkokousta.
SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN JA LIITON PURKAMINEN
18 § Sääntöjen muuttaminen
Näihin sääntöihin voidaan tehdä muutoksia valtuustossa, jos kokouskutsussa on ollut siitä maininta ja jos muutoksen puolesta annetaan ääniä vähintään ¾ annetuista äänistä.
19 § Liiton purkaminen
Päätös liiton purkamisesta on tehtävä vähintään kolme neljäsosa (¾) enemmistöllä annetuista äänistä, kahdessa vähintään kolmen (3) kuukauden ja enintään kuuden (6) kuukauden välein pidetyssä valtuuston kokouksessa. Jos liitto purkautuu tai lakkautetaan, ovat sen varat käytettävä viimeisen kokouksen päättämällä tavalla tarkoitukseen, joka on sopusoinnussa liiton toiminnan tarkoitusperien kanssa.